Toen de Gouden Eeuw is begonnen, werd Nederlands steenrijk. Maar wat was het eten van Nederlandse mensen? En wat betekende dit voor het dagelijkse eetpatroon? En hoe duur was het eten van toen? Stilleven van Adrieansen, 1641. Het weekbugdet van de 'gewone' Nederlander was zo'n 6 gulden. Men kocht boter voor 30 cent, vlees en vis voor 40 cent en groente voor 60 cent. De grootste deel van het geld ging op aan brood, dat zo'n twee gulden per week kostte. Dus, de helft van goud werd aan voedsel uitgegeven. Ondanks de toemende rijkdom werd in de zeventiende eeuw juist minder vlees gegeten dan in vroeger tijden. Dit had te maken met de snelle bevolkingsproei, en die kon de veestapel niet bijbenen. Het vlees importeren uit verre oorden was destijds ook nog geen optie, venwege de lange reistijd. Stilleven van De Heem, 1653. Vooral veel nieuwe specerijen kwamen met de VOC mee ons land binnen, en die zorgden voor grote veranderingen in die smaak van onze ...
Reacties
Een reactie posten