Toen de Gouden
Eeuw is begonnen, werd Nederlands steenrijk. Maar wat was het eten van
Nederlandse mensen? En wat betekende dit voor het dagelijkse eetpatroon? En hoe
duur was het eten van toen?
![]() |
| Stilleven van Adrieansen, 1641. |
Het weekbugdet van de 'gewone' Nederlander was zo'n 6 gulden. Men kocht boter voor 30 cent, vlees en vis voor 40 cent en groente voor 60 cent. De grootste deel van het geld ging op aan brood, dat zo'n twee gulden per week kostte. Dus, de helft van goud werd aan voedsel uitgegeven.
Ondanks de toemende rijkdom werd in de zeventiende eeuw juist minder vlees gegeten dan in vroeger tijden. Dit had te maken met de snelle bevolkingsproei, en die kon de veestapel niet bijbenen. Het vlees importeren uit verre oorden was destijds ook nog geen optie, venwege de lange reistijd.
![]() |
| Stilleven van De Heem, 1653. |
Vooral veel nieuwe specerijen kwamen met de VOC mee ons land binnen, en die zorgden voor grote veranderingen in die smaak van onze gerechten. Uit Azië haalden ze nootmuskat, foelie, peper en kaneel. Ook thee werd verscheep uit het verre oosten. Nederlanders aten geen vers fruit. Ze dachten dat het ongezond was. Appels en peren werden eerst gekookt of gebakken, bijvoorbeeld.
Bier was een
veilig alternatief, omdat er weinig schoonwater was. En iedereen dronk bier,
jong en oud, arm en rijk.
Bronnen:
1. https://onh.nl/verhaal/eten-en-drinken-in-de-gouden-eeuw
2. http://de-gouden-eeuw.webkwestie.nl/moeder/voedsel
Je kunt ook deze quizzen bekijken:
https://www.quest.nl/test/weet-jij-wat-mensen-aten-in-de-gouden-eeuw
http://wibnet.nl/techniek/voeding/quiz-geschiedenis-van-eten


Goede post! Wat ik zou willen weten is wat ze gebruikten om te eten. Gebruikten ze bestek?
BeantwoordenVerwijderenJa, maar degenen die bestek gebruikten waren extreem rijk. Maar wat ook interessant was, was dat ze meestal aten met vingers, omdat ze geloofden dat God naar ze vingers niet zonder reden gaf.
VerwijderenHeel interessant! Ik wist niet dat ze alleen gekookt fruit aten!
BeantwoordenVerwijderenJa, dat is heel interessant. Ze hadden op verschillende manieren allerlei soorten fruit bereid. Maar ze aten geen vers vruit.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenWeet je misschien of het bier uit de Gouden Eeuw hetzelfde als het bier tegenwoordig is?
BeantwoordenVerwijderenHet bier uit de Gouden Eeuw was niet hetzelfde als tegenwoordig. Het was goedkoop en iedereen dronk het. Bedrijven die het bier maakten, verdienden veel geld. Maar in de zeventiende eeuw, Nederlandse bieren waren misschien het best in Europa, zoals nu.
VerwijderenEen heel interessant thema die altijd actueel is. Je zei dat de helft van goud in die tijd werd aan voedsel uitgegeven. Weet je misschien hoe het vandaag is? Hoeveel geld geeft tegenwoodig een Nederlander uit aan voedsel?
BeantwoordenVerwijderenDat weet ik niet zeker. Maar naar de onderzoeken op het internet zien we dat een Nederlander per dag ongeveer 10 tot 15 euro aan voedsel besteedt. Dus, ongeveer 300 euro per maand. Maar ik weet het juiste antwoord niet. Als ik jou was, zou ik ieman anders vragen of op het internet zoeken.
VerwijderenDank je voor je antwoord :)
VerwijderenLeuk dat er zoveel interesse in je thema is! Meld toch je bronnen, zodat iedereen die meer wil weten die kan vinden en lezen/bekijken.
BeantwoordenVerwijderen